АЗ ОЩЕ БРОЯ ДНИТЕ, Георги Бърдаров

АЗ ОЩЕ БРОЯ ДНИТЕ, Георги Бърдаров

Винаги тялото ми се изпълва със страх от идеята да живеем във военно време. Благодаря се на Господ, че въпреки лудия свят, в който се намираме, поне не чуваме изстрели, писъци на ужас и тишината от смъртта.

Миналата година по това време ми попадна едно ревю на нова книга от български автор. Много обичам нашата си литература, а и ревюто беше наистина силно. И понеже се намирах на едно забравено от Бога, но за щастие не и от куриерските фирми място (да, знам, че последно време са ни черни, но тогава бяха щастлива, че ги имаше). И след три дни я държах в ръцете си. Червена корица, семпла с ръкописен шрифт написано заглавие, сякаш издълбано върху човешка плът - "Аз още броя дните" на Георги Бърдаров.

"Аз още броя дните" е книга не толкова за войната като самата война, а за последиците върху съзнанието и душите, които оставя тя у нас. За пролятата кръв, за балканската любов и ненавист, между които границата е почти незабележима, за войната като изродът, който изкарва изродите у нас. И за любовта... За любовта, на която не ѝ пука нито за различията, нито за стереотипите. За любовта, на която ѝ е все тая дали стрелят по нея и продължава да бъде, напук на всичко. Книга за смразяващата тишина, която оставя смъртта след себе си, за пронизващия страх, че следващият може да си ти. Книга за липсата на човешко в човека. Книга за убитата надежда и за любовта, която може да остави безмълвна дори и войната. Книга за безумната смелост на абсурдната любов. Книга, която колкото силна и натоварваща с историята си, е написана така, че да я прочетеш на един дъх. Така, че да те остави без дъх, без думи, да те остави празен. Защото той е Бърдаров и просто го може. Да пише, да разказва... Толкова истински, че сякаш си там през цялото време - през май 93-та.... В Сараево, при Айда и Давор.

"Давор я обичаше, така както се обича само веднъж в живота. Истински и без остатък. Без сметки и ресто. Така, както си заслужава да се обича."

 

Мария С. (28 г.)
CEO, MVM Virtual Assistant
гр. София

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Разказ от поредицата "В малките часове" на Цветослава Христанова

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Полезни продукти, критични моменти в началото на кърменето — как да се справим

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | 16 доказани факта и лични изводи за кърменето от първа ръка

прочети още

Зеленият чай има ободряващо действие, укрепва духа и повишава тонуса. Препоръчва се при преумора. Подходящ е за консумация от бременни и кърмещи жени.

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Мъже" на Цвета Стоева

прочети още

Новата блогърска поредица на Boobolina за и от майките, които обичат да четат и да говорят за литература. Как да участвате?

прочети още
/div>