Често задавани въпроси (FAQ)

?
Имате ли Facebook страница?

Да. Във Facebook можете да ни откриете на https://www.facebook.com/boobolina/ 
Последвайте ни във Facebook като харесате страницата и лесно ще следите актуалните ни предложения!

?
Имате ли профил в Instagram?

Да. В Instagram ще ни намерите на https://www.instagram.com/boobolina.bulgaria/
@boobolina.bulgaria - кадри от "кухнята" и всякакви други позитивни, приятни и зареждащи с емоция изображения

?
Мога ли да платя с кредитна/дебитна карта?

Опцията "Плащане с карта през Борика" засега не е активна.

Вашата поръчка можете да платите чрез метода на разплащане "Наложен платеж".

?
Мога ли да върна закупена стока?

Да, ето как:
Ако вече сте закупили продукта и сте заплатили неговата стойност и доставка, следва да заявите писмено желанието си за връщане на продукта като ни изпратите попълнен стандартния формуляр за упражняване на правото на отказ от договора съгласно Приложение № 6 от ЗЗП на имейл info@boobolina.com до 14 дни от датата на доставката. Крайният срок за връщане на продукта се счита за спазен, ако ни изпратите или предадете продукта обратно преди изтичането на 14-дневния срок от упражняване правото си на отказ. След като получим върнатия продукт и се уверим в неговата непокътнатост, ще възстановим сумата по Вашата поръчка с паричен превод по фрима Еконт Експрес ООД/Спиди АД, на посочен от Вас адрес, или ще я приспаднем от следваща Ваша поръчка. Разходите за връщане на доставените стоки са за сметка на клиента.
За да приемем продукта обратно, е необходимо да го предадете на куриера с неговата оригинална опаковка с етикет и касова бележка, без каквито и да било следи от употреба, повреда или третиране от Ваша страна!

?
Задължително ли е да използвам Приложение № 6 към ЗЗП, за да върна закупена стока?

За да упражните правото си на отказ, можете да използвате стандартния формуляр за отказ съгласно приложение № 6 от Закона за защита на потребителите или да заявите недвусмислено по друг начин решението си да ни върнете закупената стока.

?
Кой поема разходите за връщане не закупената стока?

При упражняване на правото на отказ, разходите за връщане на доставените стоки са за сметка на клиента.

?
Ще ми бъде ли възстановена цялата сума, ако върна закупена стока?

Ще Ви възстановим всички суми, получени от Вас, включително разходите за доставка, освен в случаите, когато изрично сте избрали начин на доставяне на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от нас. Например:

  • Ако сте избрали начин на доставка „до офис на Спиди“, следва да Ви възстановим стойността и на продукта, и на доставката, тъй като това е най-евтиният вид стандартна доставка, предлагана от нас;
  • Ако сте избрали начин на доставка различен от доставка „до офис на Спиди“, следва да Ви възстановим стойността на продукта и на доставката, като удържим разликата между най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от нас и по-скъпата опция, избрана от Вас;
  • Ако сте избрали начин на доставка различен от доставка „до офис на Спиди“ за населени места без офис на Спиди, следва да Ви възстановим стойността и на продукта, и на доставката, тъй като в този случай нямате възможност да изберете най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от нас.
?
Защо да пазарувам от вас?

Boobolina.com е легитимен търговски уебсайт, собственост на регистрирано търговско дружество, което отговаря пред закона за коректното изпълнение на своята дейност, спазвайки нормативните изисквания за електронна търговия. По този начин Вашите интереси за защитени от съответните надзорни органи.

При поръчка Вие доверявате личните си данни на легитимен търговец, носещ отговорност пред КЗЛД (Комисията за защита на личните данни).
При проблем или несъответствие с Вашата поръчка, имате възможност да защитите правата си пред КЗП (Комисията за защита на потребителите).

Ние носим отговорност с името си за всяка наша продажба.
Ако имате някакви въпроси или възникне проблем, потърсете ни, обадете се, пишете! Ние ще отговорим! Ще направим всичко възможно, за да разрешим ситуацията във Ваша полза.
Правата Ви на потребител са гарантирани и защитени.
Всеки клиент е важен за нас. На доволните клиенти ние дължим добрата си репутация!

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас