Какво научих за кърменето

Какво научих за кърменето

Искам да ви споделя наученото от мен за кърменето. Надявам се това да помогне на дамите, които или имат проблеми, или имат въпроси, или не им се получава, или не знаят дали да продължават, имат нужда от съвет. Не, това няма да е фанатична публикация за кърмене и как трябва да се кърми. Ще синтезирам единствено важни физиологични факти, практики и съвети, тъй като забелязвам масово грешни твърдения и коментари.

Другото, което искам да кажа, преди да започна е, че информацията ми не е от интернет нито форуми, а от курсовете ми за кърмене със специалисти, личния ни педиатър, специалистите по кърмене, които ни помагаха в болницата и тези, които идваха вкъщи, както и целия персонал в болницата. Разбира се и няколко много полезни книги, които четох преди раждането.

1. Размерът на стомахчето на едно новородено е колкото мънисто. 3-4 капки коластра са достатъчни за наяждане.

2. Първите 48 часа новороденото се нуждае от коластрата, пак повтарям по няколко капки през няколко часа, това е напълно достатъчно за бебето и не е повод за паника и страх, че детето ви гладува.

3. Масово, за съжаление в България, се дава формула (адаптирано мляко) на новородените, поради различни причини, за улеснение на медицинския персонал основно — това пречи на кърменето, и ако са му дали шише с 30-40-50 мл мляко преди да ви го дадат, тогава ще е по-трудно да кърмите. Пак казвам — размер на мънисто. Не забравяйте, че и бозаенето е нещо ново за бебето, въпреки че му е инстинкт и има нужда да се научи. Бъдете търпеливи и постоянни.

4. Аз имах трудно и дълго естествено раждане, бебето се беше заклещило и когато излезе най-накрая не беше в никак добро състояние. Наложи се да седи в интензивното първите 4-5 часа, докато се стабилизира. През това време, едната сестра отиде да го снима и ми донесе снимка и една празна спринцовка. Каза ми да събера колко коластра имам, снимката да стимулира мозъка ми да произвежда. Събрах точно 4 капки, беше само на върха на спринцовката. Разревах се, паникьосах се — той се нуждаеше най-много от мен, а аз имах само няколко капки. Дойде сестрата и каза: Уау, страхотно. Това е идеално за него. Няма да казвам, как се почувствах след това. Повторихме отново след 1 час. На третия час ме заведоха при него, и въпреки че беше навързан с какво ли не, ми го дадоха и ми казаха да го сложа на гърдата.

5. Честото слагане на гърда стимулира производството на кърма. Количеството кърма може да ви се променя на всеки два дена, в зависимост колко често сте слагали бебето да бозае и какво количество е бозало. Когато имате скок в растежа, и бебето започне да бозае на всеки 30-40 минути, много жени изпадат в паника, че са гладни и не могат да ги хранят и подведени понякога дават допълнително формула. Което, разбира се, веднага дава ефект върху кърмата. Когато започне скокът в растежа и бебето 24 часа иска да бозае през 40 минути, на втория ден производството на кърмата вече се регулира и увеличава. Същото става и когато спре скока, на втория ден започва пак да намалява. И не забравяйте да редувате гърдите. Правилото е: имате толкова кърма, колкото пие бебето.

6. Запомнете — не може да прехраните бебе, което е само на кърма и физиологично е невъзможно то да е 'тлъсто', 'дебело' и т.н. Затлъстяване от само кърмено бебе е невъзможно. Ако ви плаши педиатърът, педиатърът ви е двойкар.

7. Така, минали са първите часове в родилното. На втория/третия ден започва да ви идва кърмата. Имайте предвид, че може да ви дойде ужасно много кърма. Аз можех да нахраня всичките бебета в отделението. Просто нямаше край. Тогава се получава и така наречената 'млечна треска'. Със студени компреси (зелеви листа), може да се облекчавате. В този период може да задавяте бебето, при първото захапване и да започне да се дърпа и да не иска да бозае. Това е, защото са ви препълнени гърдите и първата струя може да е изключително силна и да го давите. Бебето се научава и се дърпа да захапе после, а е гладно. Затова, може преди да го сложите леко с масаж да изстискате малко мляко. Помага в този период да кърмите като бебето е върху вас, а вие лежите по гръб. По-този начин гравитацията и позата ви помага да се избегне това даване. Хубавото е, че този период е само няколко дена и после се нормализират нещата. Може да ви се запушат каналчетата, затова лек масаж под душа може да ви помогне.

8. Помпите за кърма може да са доста полезни в дадени ситуации, но може и да ви изиграят лоша шега. Няма помпа, която да може да изтегли всичкото ви мляко, както може бебето. Ако разчитате само на помпа, с времето количеството кърма ще ви намалее. Ако след бозаене помпате много или дълго, това ще ви попречи да балансирате количеството производство. Не казвам да не ползвате, просто да не е прекомерно и да имате това предвид.

9. Кърмата се разгражда за 40-60 минути, а формулата за 2-3 часа. Честото бозаене НЕ е признак, че нямате кърма. Ако поемате течности, храните се и давате на бебето да бозае на поискване в ПОВЕЧЕТО случаи, ще имате и достатъчно количество кърма.

10. Консистенцията на кърмата е различна всеки ден. Ако някой ви казва, че „не е хранителна“, този човек нищо не е чел за кърмата. Първото мляко, винаги е повече вода и е с цел утоляване на жаждата. След предното мляко идва и по-гъстото/хранителното. Затова оставяйте бебето да изпразни гърдата, а не бързайте да го сменяте.

11. Бебешки кърмачески стачки — трудни периоди при всички случаи — не се плашете и товарете. Опитвайте различни пози, внимавайте да не му е топло на бебето / може да слагате тензух, ако е лято и много се загрява и поти кожата. И ползвайте БЯЛ шум. Имам един сешоар, който ще му вдигам паметник. По време на стачките, го включвах до нас и Теодор се успокояваше и бозаеше спокойно.

12. Внимавайте какво ядете — някои храни подсилват коликите и могат да променят вкуса на кърмата.

13. При рефлукс, НЕ е задължително да спирате кърменето — след кърмене дръжте бебето по-дълго време изправено и ползвайте вдигнат матрак (40+ градуса наклон).

14. Всеки месец бебето наддава различни грамове/килограми. Не е повод за притеснение, ако един месец бебето ви е наддало само 200 грама, а предния месец 1 кг. Това трябва да се следи, но не значи, че правите нещо грешно. Това е естествено.

15. Бозаенето няма само една функция — целта му не е само за хранене.

16. Производството на мляко се стимулира най-силно нощем, заради хормоните свързани с това. Ако решите да отбиете бебето рано през нощта, ще имате нужда от допълнително стимулиране на кърмата.

Решението дали да спрете да кърмите, да не кърмите изобщо или да кърмите 2 години е изцяло ваше. Горните точки са с цел, да сте запознати с основата, тъй като при грешна информация може да вземете различно решение, от това което искате. Винаги трябва да сме запознати, преди да взимаме решение. Каквото и да е то.

Надявам се тези кратки точки да помогнат на някои от вас поне. Има много информация и факти за кърмата, в които няма да навлизам. Исках само да обясня някои от основните заблуди и/или притеснения около кърменето. Всяко начало е трудно.

Успех на всички, справяте се чудесно. Бъдете щастливи и спокойни — така бебетата са винаги щастливи и спокойни също.

Цвети Хр. (33 г.)
Филолог, автор (В малките часове), специалист по качество, съпруга, собственик на куче и най-вече майка
гр. Арнем, Холандия

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Разказ от поредицата "В малките часове" на Цветослава Христанова

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Полезни продукти, критични моменти в началото на кърменето — как да се справим

прочети още

Зеленият чай има ободряващо действие, укрепва духа и повишава тонуса. Препоръчва се при преумора. Подходящ е за консумация от бременни и кърмещи жени.

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Аз още броя дните" на Георги Бърдаров

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Мъже" на Цвета Стоева

прочети още

Новата блогърска поредица на Boobolina за и от майките, които обичат да четат и да говорят за литература. Как да участвате?

прочети още
/div>