За кърменето — предавам нататък

За кърменето — предавам нататък

Няколко години преди да родя, бях убедена, че кърменето не е за мен работа и че аз няма как да кърмя своите деца. Когато забременях, вероятно както повечето жени, минах следните етапи:

      „Ех, колко вълнуващо нещо е бременността“, период характеризиращ се с книги относно как се случва „магията“ на забременяването, как расте ембрионът в майчиния корем и т.н.

      „Ех, колко е хубаво да усещаш как нещо расте вътре в теб и ти се променяш“ — характеризиращ се четене на информация как се развива в утробата бебето по седмици.

      „Господи, аз да я мисля бременността, полза няма! Какво правя после като бебето се роди?“ — период, през който се посещават различни курсове за бременност, раждане и отглеждане на дете.

Всяка жена, която е ходила на такива курсове, вероятно е на моето мнение, че те безспорно са полезни, но практиката си е практика. Към 5-тия месец от бременността си с първата си дъщеря, бях вече решила, че ще направя всичко по силите си, за да кърмя детето си. Бях се запознала със сайтовете на НАПК и други консултанти по кърмене. Бях прочела един куп брошури относно кърменето и се надявах, че ще съм максимално подготвена за този момент.

В багажа за болницата, прилежно си бях сложила помпа за кърма, сутиен за кърмачки, нощница за кърмене, подплънки, които имах като мостри от различните обучения и крем за зърна. За мое огромно щастие имах прекрасно леко раждане в страхотна атмосфера в ДЪРЖАВНА болница с прекрасен екип без да съм платила един лев за каквито и да е допълнителни услуги (да, възможно е, трябва и да е нормално, но за това друг път) и след като родих и щом взех дъщеря си в ръце, тя засука веднага.

Равносметката до днес е следната: две дъщери, с разлика 1,8 г., кърмени по 1,1 г. всяка. В следващите редове, ще Ви разкажа моята гледна точка за кърменето, за некърменето, за опита, за страха и за това как можем да си помогнем сами, когато ни се струва, че положението е трагично.

 1. Не си представяйте как кърменето е процес, който задължително е лек и е като изваден от романтичен филм откъс. Да, може и да е, но в повечето случаи е свързан с усилия и много желание. Понякога бебето не иска да засуче, друг път се запушват канали на гърдите и боли, трети път бебето хапе, прави стачки и какво ли още не. Затова за мен успешното кърмене е равно на това да бъдеш търпелива и когато се налага, да потърсиш съвет.

 2. Има жени, които физиологично не могат да кърмят. Според повечето консултанти, това е едва 1 на 100 жени, според мен такива случаи могат да са по-чести. И запомнете, мили момичета, може кърменето да е едно от най-добрите неща, които можем да дадем на децата си, но преди всичко любовта, с която ги отглеждаме, пътите, в които ги прегръщаме и целуваме, възпитанието, което им даваме са тези неща, които правят децата ни хора. Ако по някаква причина не можете да кърмите бебето, това не Ви прави лоша майка.

 3. Консултант по кърмене е една от най-прекрасните професии, измисляна някога от човечеството. В случай, че нещо Ви притеснява, че Ви боли, потърсете ги. Има такива консултанти, които работят на доброволни начала и дори няма да Ви вземат пари, за помощта, която са Ви оказали. Разбира се има и прекрасни консултанти, една от които съм виждала как прави буквално чудеса, с бебе и майка, които първия месец не са успели да се кърмят и в последствие, кърменето продължава над 1 година. На тях ще дължите такса за посещението и консултацията, но те са високо сертифицирани и ще направят всичко по силите си, за да Ви помогнат.

 4. Направете кърменето удобен и приятен момент. Ако той е такъв за Вас, ще бъде и за бебето Ви. Помислете как ще Ви е удобно да кърмите — дали легнали на леглото, дали с възглавница за кърмене, дали седнали в люлеещ се стол и пр., няма значение, стига да се чувствате добре. Тук е моментът да отбележа, че ако потърсите столове за кърмене в итнернет и ахнете от цените, повечето люлеещи се столове или тези с клатещ се механизъм, вършат същата работа за доста по-малко пари.

 5. Няма нужда да миете преди всяко кърмене гърдите си със сапун, без сапун и каквото и да е. Единствено трябва да го правите в случай, че сте мазали зърната си с крем, който трябва да се отмие преди кърмене.

 6. Изберете педиатър, който е ок с кърменето. И запомнете НЯМА ДЕБЕЛО КЪРМЕНО БЕБЕ. Но повечето майки така или иначе се притесняват повече в началото относно дали бебето наддава достатъчно. Аз ще Ви споделя моя опит с двете си деца. С голяма ми дъщеря, която се роди 2560 гр., като млада майка бях още твърде уплашена и неуверена в себе си. Въпреки че я кърмих в болницата, ѝ предлагах и добавката, която даваха, когато ми я водеха, нещо, което с малката не направих. Бях вече напълно сигурна, че това което ѝ предлагам аз с кърмата е напълно достатъчно. Този ужас дали е достатъчно нахранено и качва необходимите грамчета продължи и през първата седмица и у дома с първото ми дете. Това, което направих тогава, е нещото, което и до ден днешен съветвам приятелките си да правят, в случай че имат моите притеснения. В един тефтер си бях направила таблица, в която си пишех броя на кърменията, напишканите и нааканите памперси. Също всяка вечер след баня я претеглях. По лекарските стандарти, бебетата трябва да наддават от 15-20 гр. нагоре дневно. Ако имате добър педиатър, той сам ще Ви каже, че в летните месеци например е възможно дори бебето да сваля малко на тегло. Има и бебета, които са напълно здрави, добре нахранени и които качват по около 300-400 гр. месечно. Малката ми дъщеря в началото беше такова бебе.

 7. Кърмете на поискване, ако се чувствате добре, сменяйте гърдите в различните хранения или предлагайте и двете на едно. Има достатъчно приложения за телефоните Ви, в които можете да отбелязвате от коя гърда е сукало последно бебето, а повярвайте, почти задължително сами ще го разбирате. Гърдите работят на принципа „колкото повече, толкова повече“. Именно така се нагласят и спрямо растежа на бебето. Колкото повече то изсуква, толкова повече кърма те произвеждат.

 8. Помнете, че кърменето е много повече от процес на засищане на бебето Ви. То е момент на близост между Вас и мъничето, момент на интимност, който поставя основите на отношенията помежду Ви за цял живот.

 9. Няма нехранителна и некачествена кърма. Ако се притеснявате относно количеството, можете да приемате чай за кърмачки. Има много видове на пазара. В края на тази статия, аз ще споделя с Вас, кои бяха продуктите, които аз ползвах по време на кърмаческия период.

 10. В случай, че доказано бебето не качва на грамаж за дълго време, отпаднало е, а Вие сте сигурни, че нямате достатъчно количество кърма, задължително се обърнете към педиатъра си. Моят личен съвет е, ако се притеснявате относно количеството кърма, което произвеждат гърдите Ви, да си пуснете изследвания с хормоните на щитовидната жлеза. Защото много често тяхното излизане извън норма, е причина за липсата на достатъчно количество кърма.

 11. Не пропускайте нощното кърмене, ако детето Ви се буди и търси гърда. Освен, че то има нужда от тази близост с Вас, през нощта и най-вече около 4 сутринта, нивото на пролактин (хормонът, виновен за наличието на кърмата) е в най-високи количества. Моят опит сочи, че децата спират да се будят нощем, когато спрат да бъдат кърмени. И въпреки това, безсънните нощи си струват.

 12. Няма лошо да предлагате вода на бебето, но не е задължително. Кърмачетата обикновено не са фенове на водата. И двете ми деца пропиха вода на около 10 месеца, въпреки че съм предлагала особено в топлите месеци и преди това.

 13. Дори всичко с кърменето да е започнало прекрасно, може да дойде момент, в който нещата да се объркат. При голямата ми дъщеря това се случи на 1-вия месец. Имах страхотен проблем със зърната. Нямаха рани, не бяха възпалени, но умирах от болка. Тогава на помощ дойде кой? Консултант по кърмене. След доста разговори по телефона с НАПК и ЛаЛече лига, у дома дойде една прекрасна млада дама, която дори не пожела да и покрия транспорта до дома ѝ, нито мъжът ми да я закара. Ще съм ѝ благодарна цял живот. Оказа, че тъй като дъщеря ми е по-мъничка родена, не може да захапе както трябва и ми прави вазо спазми. Консултантката ми обясни, че за сега това, което мога да правя е да сменям позата на кърмене и като израсте още малко, проблемът ще се реши. Точно така и стана.

 14. Не се лишавайте от дрехи за кърмене. Това е НАЙ, НАЙ-удобното нещо по време на този период. На мен любими ми бяха потниците за кърмачки. В общи линии се бях снабдила с достатъчно количество, че почти не обличах друга дреха.

 15. Ако се чувствате удобно, кърмете навън. Има прекрасно измислени, никак не скъпи, много комфортни престилки за кърмене, които осигуряват пълно покритие за майката и отвор отгоре за лесна циркулация на въздуха към бебето, както и затова, лесно да можете да го наблюдавате.

 16. Подгответе се за периодите на скокове в растежа. Ще има моменти, в които ще видите, че бебето е по-кисело, не може да се отлепи от Вас, иска постоянно да суче. Спокойно! И това ще мине. Проявете търпение и ще видите колко много неща е усвоило и разбрало след тези периоди детето Ви. То така пораства.

 17. Не оставяйте да Ви хапе, щипе и пр. Ако чувствате болка, покажете му го. Скарайте се и бъдете ясна и категорична, че това, което прави, Ви причинява болка.

 18. Ако Ви се разранят зърната — купете си крем за зърна, най-добре без отмиване. Също оставяйте гърдите да дишат след кърмене, без да ги избърсвате, след като бебето е спряло да суче. Знаете как животните ближат раните на малките си. Както при тях, слюнката на бебето помага на гърдите Ви да заздравеят по-бързо. Също така, можете да оставите няколко капки кърма да изсъхнат върху гърдите Ви.

 19. Ако видите буца или усещате зачервено и по-топло място на част от гърдата си, можете да направите няколко неща:
  • преди кърмене да направите колко успявате да търпите горещ душ или компрес на гърдите, а след кърмене студен;
  • да сложите бебето да суче в поза, в която брадичката му да е срещу мястото, в което усещате напрежение;
  • да поставите зелев лист върху гърдата, с отвор за зърното.

Както обещах, ще завърша този текст с продуктите, които ми помогнаха да се чувствам добре в този период:

Компреси за разранени зърна на МултиМам — в малко аптеки могат да се поръчат и често са трудни за откриване, но са нещото, което ме спасяваше от болките при вазо спазмите, хапането на малката ми дъщеря и др. С Алое Вера са и нямат нужда от отмиване преди кърмене.

Лансинох и Медела — кремове без отмиване за разранени зърна, вършат чудесна работа.

Чай за кърмачки на Биопрограма — преди да го намеря, пробвах доста по-скъпи варианти, които поне при мен нямаха никакъв ефект. А този, освен че струваше около 2 лв., стигаше за 20-на дни.

И така, мили бъдещи майки. Надявам се, моят опит да е бил поне малко полезен.

Пожелавам Ви прекрасни кърмачески моменти и здрави и слънчеви деца!

Мария С. (28 г.)
Майка на две щури бивши сукалчета и
CEO, MVM Virtual Assistant
гр. София

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Разказ от поредицата "В малките часове" на Цветослава Христанова

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | 16 доказани факта и лични изводи за кърменето от първа ръка

прочети още

Зеленият чай има ободряващо действие, укрепва духа и повишава тонуса. Препоръчва се при преумора. Подходящ е за консумация от бременни и кърмещи жени.

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Аз още броя дните" на Георги Бърдаров

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Мъже" на Цвета Стоева

прочети още

Новата блогърска поредица на Boobolina за и от майките, които обичат да четат и да говорят за литература. Как да участвате?

прочети още
/div>