Зелен чай — най-здравословната напитка на планетата

Зелен чай — най-здравословната напитка на планетата

Защо е по-добре бременните и кърмачките да пият зелен чай вместо кафе?

Чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин. За сравнение чаша черен чай съдържа 45 милиграма, чаша нескафе — 66 милиграма, а чаша еспресо — 110 милиграма кофеин.

А защо е добре всеки човек да пие зелен чай изобщо?

10 доказани ползи за здравето от зеления чай, които са подкрепени от проучвания, ще дадат отговор на този въпрос, а може би ще накарат и най-големия скептик да започне да пие чай.

Зеленият чай е най-здравословната напитка на планетата. Зареден е с антиоксиданти и хранителни вещества, които имат мощен ефект върху организма. Включително подобрена мозъчна функция, загуба на мазнини, по-нисък риск от рак и много други впечатляващи ползи.

1. Зеленият чай съдържа биоактивни съединения, които подобряват здравето

Зеленият чай е повече от просто течност. Много от растителните съединения в листата на чая успяват да стигнат до крайната напитка, която съдържа огромни количества важни хранителни вещества. Чаят е богат на полифеноли, които имат противовъзпалителен ефект и спомагат в борбата с рака. Около 30% от теглото на зеления чай са полифеноли, включително големи количества катехин, наречен EGCG. Катехините са естествени антиоксиданти, които помагат за предотвратяване увреждането на клетките. Тези вещества могат да намалят образуването на свободни радикали в организма, като предпазват клетките и молекулите от увреждане. Известно е, че тези свободни радикали играят роля в стареенето и всички видове заболявания. EGCG (Epigallocatechin Gallate) е едно от най-мощните съединения в зеления чай. Проучен е за лечение на различни заболявания и може да е една от основните причини, поради които зеленият чай има толкова мощни лечебни свойства. Зеленият чай има също и малки количества минерали, които са важни за здравето.

2. Съединенията в зеления чай могат да подобрят функцията на мозъка и да Ви направят по-умни

Зеленият чай не само Ви държи будни, но може да Ви направи и по-умни. Ключовата активна съставка е кофеинът, който е известен стимулант. Не се съдържа толкова, колкото в кафето, но достатъчно, за да предизвика реакция без да причинява чувство на тревожност, което се свързва с прекалено многото кофеин. Това, което кофеинът прави в мозъка, е да блокира инхибиторния невротрансмитер, наречен аденозин. По този начин той всъщност увеличава изгарянето на неврони и концентрацията на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. Кофеинът е интензивно изследван отпреди и последователно води до подобрения в различни аспекти от мозъчната функция, включително подобрено настроение, бдителност, време за реакция и памет. Освен това, зеленият чай съдържа повече от кофеин. То има също и аминокиселината Л-теанин (L-theanine), която е в състояние да премине през кръвно-мозъчната бариера. Л-теанинът повишава активността на инхибиторния невротрансмитер GABA, който има анти-тревожно действие. Той също така увеличава допамина и производството на алфа вълни в мозъка. Проучванията показват, че кофеинът и Л-теанинът могат да имат синергични ефекти. Комбинацията от двете е особено силна за подобряване на мозъчната функция. Заради Л-теанина и по-малката доза кофеин, зеленият чай може да ви даде много по-мекo и различно „разтърсване“ от кафето. Много хора споделят, че имат по-стабилна енергия и са много по-продуктивни, когато пият зелен чай, в сравнение с кафето.

3. Зеленият чай увеличава изгарянето на мазнините и подобрява физическите показатели

Ако се вгледате в списъка със съставките на всяка добавка за изгаряне на мазнини, има вероятност зеленият чай да е там. Това се дължи на факта, че зеленият чай увеличава изгарянето на мазнините и ускорява метаболизма при контролирани от човека проучвания. В едно проучване сред 10 здрави мъже зеленият чай увеличава разхода на енергия с 4%. Друго проучване показва, че окисляването на мазнини нараства със 17%, което значи, че зеленият чай може селективно да увеличава изгарянето на мазнини. От друга страна, някои проучвания върху зеления чай не показват никакво подобрение на метаболизма, така че ефектът може да зависи от индивида. Самият кофеин също така е показал, че подобрява физическата активност, като мобилизира мастни киселини от мастните тъкани и ги прави свободни за усвояване като енергия. В две отделни проучвания е доказано, че кофеинът повишава физическата работоспособност средно с 11-12%.

4. Антиоксидантите в зеления чай могат да понижат риска от някои видове рак

Ракът се причинява от неконтролиран растеж на клетките. Той е една от водещите причини за смъртност в света. Известно е, че оксидативното увреждане допринася за развитието на рак и че антиоксидантите могат да имат защитен ефект. Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти, така че звучи логично, че може да намали риска от рак, което изглежда и прави:

Рак на гърдата: Мета анализ на проучвания чрез наблюдение установява, че за жени, които пият предимно зелен чай, има 20-30% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата — най-често срещаният рак при жените.

Рак на простатата: Едно проучване установява, че за мъжете, които пият зелен чай, има 48% по-нисък риск от развитие на рак на простатата, който е най-често срещаният рак при мъжете.

Рак на дебелото черво: Анализ на 29 проучвания показва, че за хората, които пият зелен чай има до 42% по-малка вероятност да развият рак на дебелото черво.

Много изследвания чрез наблюдение показват, че консумиращите зелен чай са по-малко склонни да развият някои видове рак. Но все пак са необходими по-висококачествени проучвания, които да потвърдят тези резултати.

Важно е да имате предвид, че не е добра идея да добавяте прясно мляко към чая си, защото някои проучвания предполагат, че то намалява антиоксидантната стойност.

5. Зеленият чай може да защити мозъка Ви в напреднала възраст, намалявайки риска от Алцхаймер и Паркинсон

Зеленият чай не само може да подобри мозъчната функция в краткосрочен план, но и да предпази мозъка Ви в напреднала възраст. Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест при хората и е водеща причина за деменция. Болестта на Паркинсон е втората най-често срещана невродегенеративна болест и се изразява в „умиране“ на допаминовите неврони в мозъка. Множество изследвания показват, че катехиновите съединения в зеления чай могат да имат различни защитни ефекти върху невроните, в епруветки и животински модели, което потенциално намалява риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

6. Зеленият чай може да убива бактерии, което подобрява зъбното здраве и намалява риска от инфекция

Катехините в зеления чай имат и други биологични ефекти. Някои проучвания показват, че те могат да убиват бактерии и да инхибират вируси като грипния вирус, което потенциално намалява риска от инфекции. Streptococcus mutans е основната вредна бактерия в устата. Тя причинява образуване на плака и е водещ фактор за образуването на кариеси. Проучванията показват, че катехините в зеления чай могат да потиснат растежа на Streptococcus mutans. Консумацията на зелен чай се свързва с подобрено здраве на зъбите и по-малък риск от кариес. Няколко изследвания също показват, че зеленият чай може да намали лошия дъх.

7. Зеленият чай може да понижи риска от диабет тип 2

Диабет тип 2 е заболяване, което е достигнало епидемични размери през последните няколко десетилетия и в момента засяга около 400 милиона души по целия свят. Това заболяване се изразява в повишени нива на кръвната захар в контекста на инсулинова резистентност или невъзможност да се произвежда инсулин. Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар. Проучване сред японци установява, че тези от тях, които пият най-много зелен чай, имат 42% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Според обобщение на 7 изследвания с общо 286,701 индивида, консумиращите зелен чай са имали 18% по-нисък риск да станат диабетици.

8. Зеленият чай може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания, включително заболяване на сърцето и инсулт, са най-големите причини за смърт в света. Изследванията показват, че зеленият чай може да подобри някои от основните рискови фактори за тези заболявания. Това включва общ холестерол, LDL холестерол и триглицериди. Зеленият чай също така драстично увеличава антиоксидантния капацитет на кръвта, който предпазва LDL частиците от окисляване, което е една част от пътя към сърдечните заболявания. Като се имат предвид положителните ефекти върху рисковите фактори, не е изненадващо, че консумиращите зелен чай имат до 31% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

9. Зеленият чай може да Ви помогне да отслабнете и да намалите риска от затлъстяване

Като се има предвид, че зеленият чай може да ускори метаболизма в краткосрочен план, има логика да се смята, че може да Ви помогне да отслабнете. Няколко изследвания показват, че зеленият чай води до намаляване на телесните мазнини, особено в областта на корема. Едно от тези изследвания е 12-седмичен контролиран пробен период с 240 мъже и жени, подбрани на случаен принцип.  В това изследване групата, пиещи зелен чай, има значително намаляване на процента на телесните мазнини, телесното тегло, обиколката на талията и корема. Въпреки това, някои проучвания не показват статистически значимо увеличение на загубата на тегло със зелен чай, така че това трябва да се приема с „едно наум“.

10. Зеленият чай може да Ви помогне да живеете по-дълго

Разбира се, всички ние все някога ще трябва да умрем. Това е неизбежно. Но като се има предвид, че консумиращите зелен чай имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, логично е да се смята, че тази напитка може да ни помогне да живеем по-дълго. В едно изследване сред 40,530 възрастни японеца, за тези, които са пиели най-много зелен чай (5 или повече чаши на ден), е било най-малко вероятно да умрат по време на 11-годишния период на изследването:
Смърт от всякакъв характер: 23% по-ниска при жените, 12% по-ниска при мъжете.
Смърт от сърдечно заболяване: 31% по-ниска при жените, 22% по-ниска при мъжете.
Смърт от инсулт: 42% по-ниска при жените, 35% по-ниска при мъжете.
Друго изследване сред 14,001 японеца в напреднала възраст установява, че за тези, които пият най-много зелен чай е 76% по-малко вероятно да умрат по време на 6-годишния период на изследването.

Източници:
1. Healthline. 10 Proven Benefits of Green Tea
2. УикипедиЯ. Зелен чай

 

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Разказ от поредицата "В малките часове" на Цветослава Христанова

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | Полезни продукти, критични моменти в началото на кърменето — как да се справим

прочети още

МАЙКИТЕ СПОДЕЛЯТ | 16 доказани факта и лични изводи за кърменето от първа ръка

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Аз още броя дните" на Георги Бърдаров

прочети още

ЧЕТЯЩИТЕ МАЙКИ представя "Мъже" на Цвета Стоева

прочети още

Новата блогърска поредица на Boobolina за и от майките, които обичат да четат и да говорят за литература. Как да участвате?

прочети още
/div>